RSS

2024 Május 25. Szombat

Nyugdíj-előtakarékossági számla

Az nyugdíj-előtakarékossági pénzszámlán elhelyezett, jóváírt összegekből értékpapírokat – részvényeket, állampapírokat – vásárolhat. Az értékpapír-tranzakciók lebonyolítására mind az tőzsdei szolgáltatók elektronikus kereskedési rendszerén, vagy üzletkötőin keresztül lehetőség van.

Nyugdíj előtakarékossági számla, mint államilag támogatott megtakarítási forma

Nyugdíj-előtakarékossági számlát nyithat mindenki, aki nyugdíjas éveire takarékoskodni szeretne, és élni kíván mindazon kedvező lehetőséggel, amelyet ez a befektetési forma kínál, tehát:

 • Igénybe kívánja venni az állam által nyújtott támogatást, amelynek összege akár évi 100.000 Ft, egyes esetekben 130.000 Ft lehet.
  A korábban említetteknek megfelelően nyugdíj-előtakarékossági pénzszámlára történő befizetései után évente 30 %, maximum 100.000 Ft adójóváírást kap. Abban az esetben, ha már 2020. előtt eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor az adójóváírás maximális összege 130.000 Ft.
  Ha az előtakarékoskodó a kedvezmények igénybevételére még nem jogosult, azaz még nem minősül nyugdíjasnak és/vagy nem telt el legalább három év kezdő befizetései óta, és a nyugdíj-előtakarékossági számla terhére “nemnyugdíj-szolgáltatásról rendelkezett” (azaz pl. kivesz a számlájáról pénzt), akkor a korábban igénybe vett adójóváírást 20 %-kal növelt összeggel be kell vallania adóbevallásában, és le kell adóznia, emellett arra az adóévre nézve, amikor a pénzfelvétel történt, adójóváírást nem vehet igénybe.
  Említést érdemel, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlához kapcsolódó adójóváírás önállóan kezelendő nagyság, összegét nem kell összevonni más, önkéntes megtakarítási formához kapcsolódó állami kedvezménnyel.
 • Élni kíván azzal a lehetőséggel, hogy befektetéseinek hozama után sem árfolyamnyereség-adó, sem pedig kamatadó-fizetési kötelezettsége nem keletkezik.
  A nyugdíj-előtakarékossági számlához kapcsolódó értékpapír-tranzakciókból származó jövedelem után sem tőzsdei ügyletből származó jövedelemadót, sem árfolyamnyereség-adót, sem pedig kamatadót nem kell fizetni.
  Ha az előtakarékoskodó a kedvezmények igénybevételére még nem jogosult, azaz még nem minősül nyugdíjasnak és/vagy nem telt el legalább három év kezdő befizetései óta, és a nyugdíj-előtakarékossági számlájáról nagyobb összeg kifizetéséről, illetve magasabb értékű értékpapír eltranszferálásáról rendelkezik, mint a befizetéseinek, az értékpapírok után kapott osztalékainak, illetve az adójóváírásainak az összessége, akkor a különbözet egyéb jövedelemnek minősül, és be kell vallania adóbevallásában, és le kell adóznia amellett, hogy az egészségügyi hozzájárulás összegét is meg kell fizetnie.