RSS

2024 Május 25. Szombat

Megtakarítás

Mit is jelent a megtakarítás, befektetés?

Befektetés alatt olyan tervszerű tőkefelépítést értünk, amely egyszeri vagy folyamatos tőkefelhalmozásra (megtakarításra) épít, és a felhalmozott összegekkel hozamot ér el. A befektetés minden esetben azzal jár, hogy jövedelmünk vagy megtakarításaink egy részét félretesszük – a későbbi nagyobb lehetőségek érdekében.

Teremtsünk több jövedelmet!

A befektetésünk egyik célja a kiegészítő tőkejövedelem lehet, ami nem más, mint gondoskodás életszínvonal-növekedésről és az életminőség-növekedéséről. Tőkejövedelem kialakulásához két alapvető feltételnek kell teljesülnie:

  • Alaptőke felépítése, ami a további hozamaink forrása lehet.
  • Megfelelő reálhozam elérése.

Mindennek teljesüléséhez (a lottó nyereményektől eltekintve) időre van szükség. Minél kisebb a hajlandóság e tény elismerésére, annál nagyobb rizikót kell vállalni, viszont egyes célok esetében a magas rizikó elfogadhatatlan.

Építsünk fel pénzügyi tartalékot!

Életünk során több olyan alkalom adódik, amikor valamilyen cél megvalósítása érdekében (házasság, ingatlan- vagy gépkocsivásárlás, utazás, vállalkozás), vagy valamilyen helyzet megoldására (káresemény, családi problémák, nem várt üzleti kiadások, egészségi gondok) több pénzre van szükségünk, mint amire a havi költségvetésünkből telik.

A tartalékaink minden esetben bevethetőek, míg a lehetséges másik két megoldás (hitel vagy biztosítás) nem mindig elérhető. Csak elegendő pénzügyi tartalékkal egyenlíthetőek ki a minden ember életére jellemző jövedelem-ingadozások is (munkanélküliség, betegség, munkaképtelenség, nyugdíjazás). Erre sem az állami beteg- és nyugdíjellátás, sem a biztosítási védelem nem jelent önmagában kielégítő megoldást.

Csak egy erre elkülönített, hosszú távú, következetesen véghezvitt befektetési terv felelhet meg ennek a célnak – a nemzetközi szakirodalom egyöntetű véleménye szerint is.

Írj hozzászólást